Przepis i sposób przygotowania na: BAKŁAŻAN NADZIEWANY WEGETARIAŃSKI
Bakłażana przekrawam na pół, wyskrobuję środkową część miąższu,
która nieco różni się strukturą od pozostałej części (łatwo to zauważyć).
Nacieram solą obie połówki i zostawiam na około kwadrans, aby bakłażan
puścił sok. Następnie porządnie wypłukuję sól i osuszam za pomocą
papierowych ręczniczków. Ten zabieg zniweluje charakterystyczną dla
bakłażana goryczkę.
Ugotowany, wystudzony ryż wrzucam do miski, dodaję serek, posiekany
szczypiorek oraz rzodkiewki pokrojone w kostkę. Mieszam całość,
można ewentualnie doprawić (dla mnie wystarczająco słone i doprawione).
Tak przygotowaną masą nadziewam połówki bakłażana.
Na wierzchu układam plasterki sera żółtego, wstawiam
do gorącego piekarnika.
Piekę około 25-30 minut w 180 stopniach.