Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BAKŁAŻAN NADZIEWANY WEGETARIAŃSKI

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt
ryż 1 woreczek
serek kanapkowy biały 150 g
rzodkiewka 5 szt
szczypiorek 1 pęczek
żółty ser 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: BAKŁAŻAN NADZIEWANY WEGETARIAŃSKI

Ryż gotuję wg wskazówek na opakowaniu.

Bakłażana przekrawam na pół, wyskrobuję środkową część miąższu,
która nieco różni się strukturą od pozostałej części (łatwo to zauważyć).
Nacieram solą obie połówki i zostawiam na około kwadrans, aby bakłażan
puścił sok. Następnie porządnie wypłukuję sól i osuszam za pomocą
papierowych ręczniczków. Ten zabieg zniweluje charakterystyczną dla
bakłażana goryczkę.

Ugotowany, wystudzony ryż wrzucam do miski, dodaję serek, posiekany
szczypiorek oraz rzodkiewki pokrojone w kostkę. Mieszam całość,
można ewentualnie doprawić (dla mnie wystarczająco słone i doprawione).

Tak przygotowaną masą nadziewam połówki bakłażana.
Na wierzchu układam plasterki sera żółtego, wstawiam
do gorącego piekarnika.

Piekę około 25-30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 04.05.2014 12:27
pyszności podano :)
Jadwiga/Jaga85 04.05.2014 12:13
ślicznie podane!
Ola1984 04.05.2014 11:30
Fajne danie. Uwielbiam nadziewane warzywa.
V_kuchareczka 04.05.2014 09:18
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak