pieczone warzywa z boczkiem i omletem

pieczone warzywa z boczkiem i omletem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wędzony boczek

    200 g
  • młode marchewki

    200 g
  • fasolka szparagowa

    100 g
  • jajka

    2 sztuki
  • koper świeży

  • sól

  • pieprz

  • papryka słodka

  • papryka ostra

  • ziemniaki młode

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

• ziemniaki i marchew dokładnie szorujemy, kroimy na pół, większe warzywa na cztery,
• przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem, polewamy oliwa,
• przekładamy do naczynia żaroodpornego,
• pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni celcjusza przez 25 minut,
• boczek kroimy w plastry i na pół,
• obsmażamy na chrupko, dodajemy pokrojoną fasolkę i podlewamy wodą,
• dusimy na małym ogniu,
• po odparowaniu wody boczek z fasolką dokładamy do pieczonych warzyw na 5 minut przed końcem pieczenia,
• jajka rozkłócamy widelcem, przyprawiamy solą i pieprzem,
• na patelnie po smażeniu boczku wylewamy jajka i smażymy płaski omlet,
• gotowy wykładamy na talerz, rolujemy i kroimy nożem na wąskie ślimaczki,
• warzywa podajemy ze ślimaczkami z omletu, wszystko posypujemy posiekanym koperkiem

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ajres

07.02.2012 22:31
smakowite

ajres

19.01.2012 18:48
smakowite

justynab1903

03.01.2012 16:51
mi zawsze potrzeba więcej czasu na zapieczenie tego wszystkiego, bo po 25 min ziemniaki wcale nie są miękkie, ostatnio wyszło mi tak z ponad godzinkę, ale danie pyszne - polecam

Karolina92

01.06.2011 13:38
swietny pomysl podania

bogumiła3

16.09.2010 18:02
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat