Kawowiec

Kawowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 szkl
  • cukier

    0,5 szkl
  • kakao

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka

    4 szt
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżka
  • żelatyna

    2,5 łyżki
  • śmietana 24%

    1/2 szkl
  • cukier puder

    7 łyżek
  • alkohol

  • woda

    1/2 (gorąca)
  • woda

    1/2 (przegotowana, letnia)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt
Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.
Z białek ubić pianę, dodać do masy żółtkowej delikatnie mieszając.
Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut w 175 stop.
Biszkopt przekroić na 2 części.
PONCZ
1/2 l wody, wymieszać z alkocholem.
Pierwszą część biszkoptu nasączyć ponczem.
KREM
Kawę zalać 1/2 szkl gotowanej wody, wymieszać.
Dodać do kawy żelatynę, wymieszać.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Do niecałkiem ubitej śmietany dodać żelatynę z kawą i delikatnie mieszać.
Na nasączony pierwszy krążek biszkoptu wyłożyć masę kawową, przykryć drugą częścią ciasta.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

10.04.2012 22:33
super

SyMiki

01.05.2011 12:44
pychotka

gusia1000

25.03.2011 18:49
Lubię tego typu ciasta.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat