Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z toffi

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
cukier puder 1/2 szklanki
miód 15 dag
masło roślinne 12,5 dag
jajko 2 sztuki
cukier waniiowy 2 opakowania
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana kremówka 500 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 2-3 łyżki
mleko skondensowane 1 puszka
orzechy włoskie 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z toffi

Mleko skondensowane słodzone w puszce włożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez około 2,5 godziny. Następnie wystudzić. Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, miód, miękkie masło roślinne, cukier waniliowy i całe jajka. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć na nie ciasto i piec przez 15- 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto przestudzić. Kremówkę ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać żelatynę rozpuszczoną w kilku łyżkach wody. Ciasta przełożyć kremem śmietanowym. Wierzch ciasta posmarować mlekiem skondensowanym i posypać posiekanymi drobno orzechami włoskimi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 23.07.2013 15:40
Rewelacyjne ciacho :)
IKrakowianka 05.07.2012 21:56
pyszne ciacho
Miki 24.02.2012 13:32
mniam
Barbara55 04.06.2011 17:56
zabawa tkwi w toffi
pioge7 25.02.2011 16:36
musi być niezłe
gosia47-47 21.02.2011 19:01
apetyczne
manaika 13.02.2011 10:33
muszę kiedyś spróbować
rakow2
rakow2 07.02.2011 15:32
ciekawie
Iwusia 13.11.2010 12:28
Ciekawie się zapowiada :)
bogumiła3 20.09.2010 16:45
super
Ela20 10.09.2010 19:41
bardzo dobre :)
Allice 10.09.2010 18:41
ale pysznota! :)
Krzysztof42 12.07.2010 13:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak