Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek wieprzowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 łyżka
olej 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
sól do smaku
pieprz
kiełbasa szynkowa 100 g
keczup 1 łyżka
pomidory 3 szt
wieprzowina 600 (od szynki)
wino białe wytrawne 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Stek wieprzowy

Mięso pokrajać w poprzek włókien na 5 mniej więcej jednakowej wielkości porcji, rozbić, uformować ręką i tępą stroną noża owalne steki.
Osolić, oprószyć pieprzem, mąką, obrumienić na tłuszczu smażąć po 4 minuty z każdej strony.

Obsmażone steki obłożyć na patelni obranymi ze skórki i pokrajanymi w ćwiartki pomidorami, skropić keczupem, wsypać umyte rodzynki i polać winem.

Na bardzo małym ogniu jeszcze kilka minut dusić pod szczelnym przykryciem.
Wyłożyć steki na półmisek, obłożyć cząstkami pomidorów, polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.03.2011 18:46
Dla miłośników mięs i wędlin super danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak