Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka marmurkowa z rumem

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jaja 2 szt
mąka tortowa 250 g
cukier 1 szkl
rum 5 łyżek
wanilia 1/2 laski
kakao 2 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
margaryna 200 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
polewa czekoladowa 100 ml
płatki migdałowe 2 łyżki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Babka marmurkowa z rumem

Żółtka oddzielamy od białek do osobnych miseczek .
Margarynę ucieramy z cukrem i ziarenkami wanilii na białą masę ,następnie dodajemy żółtka po jednym i nadal ucieramy na małych obrotach .
Teraz dodajemy rum .
Mąkę mieszamy z proszkiem i po łyżce dodajemy do utartej masy .
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy .

Na koniec masę dzielimy na 2 równe części do jednej dodajemy kakao ,a do drugiej mąkę ziemniaczaną ,mieszamy łyżką i wykładamy do formy z kominkiem ,kładąc na zmianę raz łyżkę ciemnego ciasta raz białego .
Moja foremka ma ok 28cm i wysokość 10cm pieczemy ok 45min to tzw. suchego patyczka .

Po upieczeniu polewamy polewą i dekorujemy płatkami migdałów .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 02.05.2014 20:31
Fajna babeczka
w mojej kuchni 02.05.2014 12:04
takie słodkości to lubię..
Krystyna32 02.05.2014 09:40
pyszna babeczka :)
pajbek 02.05.2014 09:18
Wygląda pięknie :-)
Renata9 02.05.2014 09:00
smaczna babka
Wiesława1 02.05.2014 07:53
Super babeczka
Edith85 02.05.2014 07:26
piękna baba :)
Anna133 02.05.2014 07:12
pyszne piaskowe ciasto ,lekkie choć ucierane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak