Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie jeżyki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
jajko 2 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
masło 100 g
kefir 3 łyżki
cukier 0,5 szklanki
czekolada gorzka
czekolada mleczna
słonecznik łuskany
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie jeżyki

Kroki postępowania

1
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło i drobno siekamy.
Krok 1 - Słodkie jeżyki foto
2
Następnie dodajemy jajka i kefir i wyrabiamy ciasto.
Krok 2 - Słodkie jeżyki foto
3
Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy wyrobione ciasto na grubość ok 3 mm. Foremką lub kieliszkiem wykrawamy kółka
Krok 3 - Słodkie jeżyki foto
4
Kółka z jednej strony spłaszczamy tworząc kształt takiej łezki.
Krok 4 - Słodkie jeżyki foto
5
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Krok 5 - Słodkie jeżyki foto
6
i pieczemy w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku do zrumienienia (ok 13 minut).
Krok 6 - Słodkie jeżyki foto
7
Czekoladę roztapiamy
Krok 7 - Słodkie jeżyki foto
8
i maczamy w niej lub malujemy pędzelkiem szerszą część ostudzonego ciastka
Krok 8 - Słodkie jeżyki foto
9
po czym obtaczamy słoneczniku
Krok 9 - Słodkie jeżyki foto
10
lub obtaczamy w posypce. Oczy jeżyka malujemy wykałaczką lub pędzelkiem.
Krok 10 - Słodkie jeżyki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wioleczka83 11.11.2014 21:47
super ciasteczka
gacopierz23 16.06.2014 21:31
śliczne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak