Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia marynowana z papryką

3.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 30 dag
cukinia żółta 15 dag
papryka żółta 2 sztuka
marchewka 2 sztuka
cebula 2 sztuka
ziele angielskie 12 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 12 sztuka
nasiona gorczycy Prymat 4 łyżka
ocet 10 % 250 ml
woda 1 litr
cukier 0,5 szklanka
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia marynowana z papryką

Cebulę, marchew i żółtą cukinię obieramy.

Zieloną młodą cukinię tylko dokładnie myjemy. Usuwamy miękki miąższ z obu cukinii.

Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennych, płuczemy i kroimy w średnie paski.

Marchew siekamy w talarki, cebulę w pióra, a cukinie w słupki.

Na dno 4 słoików układamy równomiernie marchew i cebulę, a następnie paprykę i obie cukinie.

Dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty, gorczycę i liść laurowy.

Wodę zagotowujemy z octem. Dodajemy cukier, dokładnie mieszamy. Solimy do smaku. W razie potrzeby możemy dodać nieco więcej cukru.

Marynatą zalewamy warzywa i zakręcamy dokładnie słoiki.

Pasteryzujemy 5-8 minut od momentu zagotowania. Dokręcamy słoiki i ustawiamy je do góry dnem na ściereczce. Pozostawiamy do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 02.05.2014 08:53
fajny przepis na cukinie
Marta1986 01.05.2014 20:00
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak