Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywa z komosą

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

quinoa 160 ml
cukinia żółta 20 dag
cukinia 1 sztuka
bakłażan 15 dag
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
cebula 1,5 sztuka
pomidory 2 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżka
oregano świeże 2 łyżka
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywa z komosą

Komosę ryżową płuczemy i gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Plastry bakłażana solimy, odstawiamy na 15 minut. Wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem. Każdy plaster kroimy na 6-8 równych kawałków.

Z obu papryk usuwamy gniazda nasienne, dokładnie płuczemy i kroimy w kostkę o boku max 2 cm.

Zieloną cukinię tylko myjemy, a żółtą dodatkowo obieramy ze skórki, kroimy w taką kostkę, jak paprykę. Cebule kroimy w pióra.

Pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy do komosy ryżowej. Doprawiamy solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą.

Do cukinii dodajemy bakłażana, cebulę, paprykę i listki oregano. Wlewamy olej rzepakowy, doprawiamy solą i pieprzem młotkowanym.

Do dużego żaroodpornego naczynia wykładamy połowę warzyw. Przykrywamy warstwą kaszy i pozostałymi warzywami.

Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula666 09.01.2015 21:18
Tego szukałam! Moje smaki :) Jutro robie :) Super przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak