Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe cappuccino

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jaja 8 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cappuccino waniliowe 1 szkl
mąka ziemniaczana 1 szkl
woda 8 łyzek
mąka pszenna 1 szkl
cukier 1,5 szkl

Masa

batonik Pewełek 1 szt
czekolada mleczna 1 szt
mleko 5 łyżek
margaryna 1,5 szt
alkohol 4 łyzki
cukier puder do smaku

Napar do nasączenia

cappuccino waniliowe 2 łyżeczki
alkohol 1 łyżka
woda ciepła 1/4 szkl
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe cappuccino

Kroki postępowania

1
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Na końcu dodajemy żółtka połączone z wodą. Wsypujemy mąki, kawę cappuccino, proszek do pieczenia. Mieszamy i dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki w formach 25/36 w temperaturze 180 stopni do 30 minut każdy. Chłodne przekrawamy na pół.
Krok 1 - Waniliowe cappuccino foto
2
Masa:
Czekoladę i batonika łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na ogniu w mleku. Studzimy. Łączymy z utartymi margarynami. Dosładzamy cukrem pudrem i dodajemy alkohol do smaku. Ciasto przekładamy masą.
Krok 2 - Waniliowe cappuccino foto
3
Składniki do naparu łączymy ze sobą i chłodnym nasączamy każde ciasto.
Krok 3 - Waniliowe cappuccino foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 01.07.2014 08:50
na pewno bardzo smaczne ciasto, bo apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak