Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka pszenna 25 dag
masło 12,5 dag
żółtko jajek 2 szt.
smalec 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
woda zimna 3 łyżki
cukier puder 2 łyżki
kwaśna śmietana 2 łyżki
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe

Składniki na nadzienie

rabarbar 75 dag
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 1 szt.
orzechy włoskie 10 dag

Składniki na lukier

mleko 3 łyżki
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 szt.
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta:
Z podanych składników zagęścić kruche ciasto i schłodzić w lodówce
Krok 1 - Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami foto
2
Wykonanie nadzienia:
Rabarbar pokroić na kawałki i rozgotować ( bez wody) mieszając. Następnie wsypać cukry i gotować aż masa rabarbarowa sanie się szklista.
Krok 2 - Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami foto
3
Wykonanie lukru:
Cukier wymieszać z wrzącym mlekiem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i ucierać przez chwilę do utworzenia się jednolitej masy.
Krok 3 - Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami foto
4
Wykonanie torciku:
Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć do tortownicy, tworząc podwyższone brzegi. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Krok 4 - Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami foto
5
Wstawić do nagrzanego piekarnika 250 stopni i podpiec spód do zrumienienia. Ciasto wyjąć, posypać połową potłuczonych orzechów.
Krok 5 - Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami foto
6
Nałożyć marmoladę rabarbarową, posypać resztą orzechów i pokrasić lukrem.
Krok 6 - Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami foto
7
Wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni około 10 minut. Torcik możemy podać z bitą śmietaną.
Krok 7 - Lukrowy torcik rabarbarowy z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 01.05.2014 10:45
pyszności słodkie
gosia56 01.05.2014 10:17
Na pewno pyszny ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak