Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Irish Cream Caramel z chrupiącymi migdałami i czekoladą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jajko 2 szt
cukier 1/3 szkl
mąka pszenna 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

PONCZ

kawa rozpuszczalna 1 łyzka
mleko 100 ml

MASA

ser biały 300 g
masło lub margaryna 100 g
żółtko 1 szt
cukier puder 2 łyzki
mleko w proszku 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyzeczki
likier orzechowy 4 łyzki
migdały w płatkach 50 g

DO DEKORACJI

migdały w płatkach 50 g
czekolada deserowa 50 g
ciastka z karmelem w czekoladzie 20 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Irish Cream Caramel z chrupiącymi migdałami i czekoladą





SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT :

Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy 10 minut mikserem na puszysty krem.

Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Szybko , ale delikatnie mieszamy , a następnie wylewamy do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

Studzimy.

PONCZ:

Mieszamy rozpuszczalną kawę z ciepłym mlekiem , lekko studzimy i nasączamy upieczony biszkopt.

MASA :

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Żółtko ubijamy z cukrem , i nie przerywając ubijania dodajemy miękkie masło – dokładnie miksujemy.

Łyżka po łyżce dodajemy 3-krotnie ( to ważne! ) zmielony ser biały , a następnie mleko w proszku i 4 łyżki likieru.

Dodajemy przestudzoną ( ale nie zimną! ) żelatynę i jeszcze raz mieszamy.

Nasączony biszkopt wkładamy do tortownicy , boki obkładamy przekrojonymi na pół ciasteczkami ( jeśli nie chcą stać delikatnie natłuszczamy tortownicę ).

Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.

Zalewamy masą, wygładzamy wierzch.

Całość obficie posypujemy posiekaną czekoladą i resztą podprażonych płatków migdałów.

Zostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny.

Zajadamy!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 12.02.2015 13:26
bosko wygląda
Kejti 03.05.2014 23:50
Pysznie u Ciebie,a ten tort zjawiskowy :-)
Beatris 01.05.2014 12:29
Niesamowity... z pewnością pyszny:) Mam ogromną ochotę na kawałeczek:)
w mojej kuchni 01.05.2014 10:48
pyszności słodkie
Krzysztof15 01.05.2014 08:21
pyszny torcik
adelajda 01.05.2014 07:52
wygląda super
Wiesława1 01.05.2014 07:40
wygląda strasznie apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak