Jabłecznik z rodzynkami

Jabłecznik z rodzynkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kost
  • żółtka

    2 szt
  • jajko

    1 szt
  • kwaśna śmietana

    4 łyżki
  • cukier puder

    200 g
  • mąka

    500 g
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jabłka

    1,50 kg
  • cukier

    3/4 szkl
  • rodzynki

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zmiękczony tłuszcz zmiksować, dodając jajka,cukier puder, śmietanę doprowadzając do powstania puszystej masy.
Dodać mąkę przesianą z proszkiem, wymieszać, rękami zagnieść ciasto, 2/3 ciasta użyć do wylepienia dna blachy uprzednio lekko natłuszczonej.
Pozostałą częsć ciasta włożyć do zamrażalnika.
Obrane jabłka pokrajać w ósemki, włożyć do garnka z 1/4 szkl wody na dnie, mieszając aż jabłka zmiękną i częściowo odparują.
Wymieszane z cukrem jabłka wystudzić, dodać rodzynki, wymieszać.
Rozłożyć równą warstwą jabłka na cieście.
Zamrożone ciasto zetrzeć równomiernie na tarce z największymi otworami na jabłka.
Piec w 180 stop.przez ok.35 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agata1722

21.10.2011 17:20
w sezonie jabłkowym bardzo często piekę jabłeczniki i teraz wykorzystam i ten przepis

gusia1000

21.03.2011 13:28
Fajne tanie i proste, a smaczne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat