Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur Eli z bratkartoflami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 1/2 kg
żeberka wieprzowe 1/2 kg
Bulion grzybowy 3 kostki
Cebulka smażona Prymat 2 łyżki
zakwas na żur 1/2 litra
sól do smaku
ziemniaki młode 2 kg
cebula biała 2 sztuki
smalec 3 łyżki
jajko ugotowane na twardo 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Żur Eli z bratkartoflami

Boczek i żeberka zalać 4 litrami wody,dodać kostki grzybowe,cebulkę prażoną i gotować do miękkości żeberek.Boczek i żeberka wyjąć z wywaru,ostudzić i pokroić w kostkę.Do wywaru wlać zakwas,doprawić do smaku solą,pieprzem,maggi i pogotować 5 minut,co jakiś czas mieszając,żeby żur się nie przypalił.Cebulę posiekać,ziemniaki pokroić w plastry.Na dużej patelni razgrzać smalec,wrzucić cebulę,ziemniaki i smażyć,aż ziemniaki się przyrumienią.Jajka obrać ze skorupek.Na 5 talerzy rozłożyć pokrojony boczek i żeberka.Zalać żurem,ozdobić jajkiem pokrojonym na ćwiartki.Na osobnych talerzach podawać bratkartofle.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

oliwkowa
oliwkowa 14.03.2011 16:18
pyszny
matii6 25.10.2010 17:20
pyszny żur,,,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak