Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki makowe w masie serowej

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 800 gram
żółtko jajek 5 sztuk
jajko 1 sztuka
masło lub margaryna 300 gram
śmietana 12% 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
smalec 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa makowa

mak 2 1/2 szklanki
cukier 1 1/2 szklanki
jajko 4 sztuki
masło 1 łyżka
kakao 1 łyżka
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
miód prawdziwy 2 łyżki
aromat migdałowy

Masa serowa

ser biały 1000 gram
cukier 1 1/2 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko 3,2% 1/4 szklanki

Porada

Do kruchego ciasta należy dodać 1 łyżeczkę amoniaku. W przypadku, gdy masa serowa nie będzie chciała gęstnieć należy ją ponownie podgrzać i dodać 2 suche i jasne galaretki.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki makowe w masie serowej

Kroki postępowania

1
Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam i zagniatam. Dzielę na 5 części, dwie rozwałkowuję i na blaszkę z papierem do pieczenia i piekę każdą z nich 15 min w temperaturze 200'C.
Mak sparzyłam, zmieliłam dwukrotnie, dodałam resztę składników i zagotowałam.
Rozwałkowuję pozostałe trzy kawałki kruchego ciasta, na każdy z nich nakładam masę makową i zwijam trzy rolady.
Krok 1 - Roladki makowe w masie serowej foto
2
Wszystkie układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w 200'C by ciasta połączyły się ze sobą tworząc ciasto z rolad.
Ser, cukier, żółtka, cukier waniliowy mieszam i podgrzewam. Smażę około 5 minut. W mleku rozprowadzam proszek budyniowy, dodaję do wrzącej masy serowej i gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek z rolad i resztę masy, przykrywam drugim kruchym ciastem i odstawiam przynajmniej na 24 godziny.
Krok 2 - Roladki makowe w masie serowej foto
3
Całość można dodatkowo polać polewą czekoladową.
Krok 3 - Roladki makowe w masie serowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 19.05.2014 10:25
ładnie wygląda
mysza75 09.05.2014 11:03
świetnie to wygląda jestem pod wrażeniem
Smaczna_B 09.05.2014 08:49
to ciasto jest świetne ! też takie piekłam:)
Kejti 05.05.2014 11:58
Wygląda rewelacyjnie :-)
Kuchenka 01.05.2014 12:50
apetyczne :)
everay 01.05.2014 07:11
świetnie wyglada
Stenka 30.04.2014 21:46
coś nowego
Jusiaa 30.04.2014 21:10
Świetne :)
Aannkaa82 30.04.2014 20:10
Czasochłonne ale bardzo efektowne ;)
kriko 30.04.2014 19:55
rewelacyjne to ciasto
MagdaXXX 30.04.2014 19:26
bardzo czasochłonne ciasto takie 2 w 1 gratuluję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak