Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki główne

wieprzowina 1,5 kg
cebula 2
pieczarki 300 g
kapusta kiszona 1 kg

Dodatki

smalec 2 łyżka
Sól morska ziołowa Prymat w młynku
sól
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
chili Prymat

Porada

Do przygotowania tej potrawy użyłam dwóch mięsistych mostków wieprzowych

Przepis i sposób przygotowania na: Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie

Kroki postępowania

1
Mostki umyć, osuszyć i pokroić na paski a potem oprószyć przyprawami.
Krok 1 - Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie foto
2
Kapustę zalać w garnku zimną wodą i lekko ją podgotować a potem odcedzić.
Krok 2 - Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie foto
3
Cebule obrać, umyć i pokroić w półplasterki. Pieczarki ( ja użyłam takich bardziej dojrzałych bo są bardziej aromatyczne ) oczyścić i pokroić w grube plastry. Na patelni roztopić smalec, ułożyć mostki i podsmażyć je z obu stron na złoty kolor.
Krok 3 - Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie foto
4
Na drugiej patelni lub w woku podsmażyć na odrobinie oleju cebulę a potem dodać pieczarki i dalej chwilę smażyć do zrumienienia się pieczarek.
Krok 4 - Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie foto
5
Do pieczarek przełożyć kapustę, doprawić do smaku i wymieszać.
Krok 5 - Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie foto
6
Potem przełożyć ją do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Krok 6 - Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie foto
7
Na kapuście ułożyć podsmażone paski mostów. Naczynie wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 180 stopni a czas na 90 minut. Po tym czasie nasze danie jest gotowe, można podać je z samym pieczywem.
Krok 7 - Mostki na kapuściano pieczarkowej pierzynie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 04.05.2014 18:15
Ja też, choć kaloryczne to pyszne :)
pajbek 28.04.2014 20:44
lubię takie mięsko :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak