Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z makaronem
Cebulę oraz pieczarki obieramy i kroimy. Cebulę kroimy w malutką kostkę a pieczarki w dużą. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę a po chwili dodajemy pieczarki. Dusimy do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Brokuła obieramy, dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy na parze. Cukinię kroimy w pół plasterki. Ser ścieramy na dużych oczkach.
Gotowe składniki mieszamy w misce (zostawiamy odrobinę sera). Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Śmietanę mieszamy ze 150 ml zimnej wody, dodajemy jajko i 2 łyżki mąki. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz solą. Powstałym sosem polewamy zapiekankę, posypujemy żółtym serem. Pieczemy 20 min w temp 180 C.