Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z kminkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Podstawowe

drożdże 25 g
mąka pszenna 3-4 szklanki
woda ciepła 0,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki
olej 0,25 szklanki
cukier 0,25 szklanki
sól 1 łyżeczka
jajko 2 szt

Przypawy

kminek
Przyprawa do pizzy i dań kuchni włoskiej Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z kminkiem

Kroki postępowania

1
Połączyć mleko z wodą. Odlać do osobnej miseczki dwie łyżki tego płynu i wymieszaj go z pokruszonymi drożdżami i łyżeczką cukru. Odstawić na moment, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsypać wszystkie składnikami, wlać drożdże i wyrobić ciasto. Kiedy przestanie lepić się do rąk, wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
Krok 1 - Chałka z kminkiem foto
2
Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkować do grubości ok 1,5-2cm. Każdą część wykroić na 3 długie paski i upleść z nich 2 piękne warkocze. Wiech posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem lub inną ulubiona przyprawą.
Krok 2 - Chałka z kminkiem foto
3
Piec w temperaturze ok 200 stopni przez 30-40 minut, do pięknego zarumienienia się chałki.Najlepiej smakuje po prostu z masełkiem :P
Krok 3 - Chałka z kminkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak