Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :)

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Zapiekanka

ziemniaki gotowane w mundurkach 1,5-2 kg
kiełbasa śląska 2-3 szt
cebula 1-2 szt
olej do smażenia 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat
Kucharek przyprawa do potraw

Sos do zapiekanki

jajko 1 szt
śmietana 18 proc 200 ml
bazylia świeża 2-3 gałązki
ser żółty 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :)

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, obrać ze skórki i ostudzić.
Krok 1 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
2
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną w pióra cebulę, podsmażyć. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę.
Krok 2 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
3
Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego na dno wyłożyć 1/3 pokrojonych w plastry ziemniaki. Na nie wyłożyć 1/2 zawartość patelni.
Krok 3 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
4
I znowu pokrojone ziemniaki, resztę wędliny i na samą górę ziemniaki.
Krok 4 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
5
Czas na sos: bazylię dokładnie umyć i pokroić.
Krok 5 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
6
Do miski wbić jajo, dać śmietanę, starty ser, pokrojoną bazylię i całość połączyć.
Krok 6 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
7
Tak przygotowanym sosem polewamy ziemniaki na samej górze.
Krok 7 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto
8
Piec w nagrzanym do 165 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min.
SMACZNEGO!
Krok 8 - Jak wykorzystać nadmiar kiełbasy, czyli zapiekanka ziemniaczano-kiełbasiana :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 28.04.2014 13:20
Bardzo lubię takie zapiekanki, pycha :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak