Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ
Kaszę wkładamy do wrzącej ,lekko posolonej wody i gotujemy ok 10 minut.Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
Boczek drobno pokrojony przesmażamy na patelni i dodajemy pokrojoną drobno cebulkę.Smażymy chwilę,aż cebula się zeszkli.Kaszę przekładamy do miski,mieszamy z boczkiem i cebulką.Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Ciasto na pierogi należy rozwałkować i wykrawać szklanką krążki.Nakładamy na każdy tyle farszu ,aby można było dobrze skleić pierogi.
W garnku zagotowujemy wodę i solimy.Do wrzącej wrzucamy pierogi i gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni,dodajemy śmietanę i dusimy chwilkę aż zmięknie .Doprawiamy solą i pieprzem.
Pierogi przekałdamy na talerz i polewamy sosem śmietanowo-cebulowym.