Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO NA PIEROGI

mąka pszenna 3 szkl
gorąca woda 1 szkl
masło 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki

FARSZ

kasza gryczana 200 gram
zielona cebulka 2-3 szt
boczek wędzony 100 gram
sól do smaku
pieprz do smaku

SOS

cebula 1 szt
śmietana gęsta 1 /2 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ

Z mąki,wody i miękkiego masła zagniatamy ciasto makaronowe.Odstawiamy na kilka minut aby odpoczęło.
Kaszę wkładamy do wrzącej ,lekko posolonej wody i gotujemy ok 10 minut.Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.
Boczek drobno pokrojony przesmażamy na patelni i dodajemy pokrojoną drobno cebulkę.Smażymy chwilę,aż cebula się zeszkli.Kaszę przekładamy do miski,mieszamy z boczkiem i cebulką.Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Ciasto na pierogi należy rozwałkować i wykrawać szklanką krążki.Nakładamy na każdy tyle farszu ,aby można było dobrze skleić pierogi.
W garnku zagotowujemy wodę i solimy.Do wrzącej wrzucamy pierogi i gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia.
Cebulę drobno siekamy i szklimy na patelni,dodajemy śmietanę i dusimy chwilkę aż zmięknie .Doprawiamy solą i pieprzem.
Pierogi przekałdamy na talerz i polewamy sosem śmietanowo-cebulowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ppaulina 16.12.2014 20:23
pyszne pierożki
Bernadeta1 02.05.2014 11:16
lubię takie pierogi
ben-ka 28.04.2014 14:54
Z chęcią bym spróbowała,bo z samą kaszą nie jadłam.
Krystyna32 28.04.2014 07:33
pyszne pierogi
Kuchenka 27.04.2014 20:45
rewelacja :)
adelajda 27.04.2014 19:42
Lubię takie nadzienie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak