Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki fantazyjne - 4 szt

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biga

mąka pszenna 200 g
woda 100 ml
drodże, 4 g świeże

Pozostałe

mąka pszenna 50 g
woda 30 ml
sól 3 g
cukier 2 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki fantazyjne - 4 szt

Kroki postępowania

1
Odmierzyć składniki na bigę, można odpowiednio zwiększyć ilość w razie potrzeby innej niż podana ilości bułek, stosując proporcje mąka 100%-woda-50%-drożdże 2% potrzebnych składników;
Krok 1 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
2
Odmierzone składniki wyrobić krótko do połączenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na 18-24h (temp. pokojowa);
Krok 2 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
3
Na drugi dzień połączyć bigę z resztą składników, które służą do dokarmienia drożdzy (jest ich niewiele,ale tak ma być);
Krok 3 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
4
Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do odpoczynku 15 minut;
Krok 4 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
5
Po tym czasie podzielić ciasto na równe porcje po 100 g.
Krok 5 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
6
Każdy kawałek ciasta rozwałkować cienko, złożyć na 3 (jak ciasto francuskie- 1/3 brzegu górnego do środka, 1/3 dolnego brzegu do środka,przekręcić o 90 stopni);
Krok 6 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
7
Ponownie rozwałkować ciasto i tym razem zwinąć w rulonik.
Krok 7 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
8
Tak uformowane ciasto,przykryć folią spożywczą i pozostawić 40 minut do wyrośnięcia;
Krok 8 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
9
Po 40 minutach ponacinać głęboko (do 3/4 grubości ciasta) dekoracje np. koło środkowe korkiem i poprzeczne wcięcia nożem) -patrz foto
Krok 9 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
10
Przełożyć bułki do formy, przykryć folią spożywczą i zostawić ponownie do wyrośnięcia 40 min.
Krok 10 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto
11
Piekarnik rozgrzać do 240 -250 stopni, naparować wrzucając kilka kostek lodu i pryskając wodą ścianki, wstawić bułki i przez pierwsze 5 minut, otwierać co minutę piekarnik i parować spryskując ścianki i bułki, wszystko to ma służyć uzyskaniu chrupiącej skórki. Po tym czasie zmniejszyc temperaturę do 210- 200 i piec jeszcze 10-15 minut. Temperatury podaje orientacyjnie,gdyz piekarniki są różne, jedne grzeją bardzo mocno inne nie, dla jednych 250 będzie wystarczająco, inne przy tej temp. spalą bułki, dlatego dostosujcie się do Waszego piekarnika. Studzić na kratce.Smacznego!
Krok 11 - Bułki fantazyjne - 4 szt  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

komentator 13.09.2016 18:07
troche to bez sensu piec 4 bułki i nagrzewać cały wielki piekarnik
Kejti 28.04.2014 15:25
Fantastyczna fantazja :-)
wyattearp 28.04.2014 13:51
wyglądają -bosko !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Christopher 27.04.2014 20:54
Smaczna ta fantazja.
Bernadeta1 27.04.2014 19:31
super takie bułeczki na śniadanie
Czyki 27.04.2014 18:55
Wyglądają na cudowne w smaku :)
2milutka 27.04.2014 18:51
ale musiały byc pyszne mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak