Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna stonoga z pulpecików

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 40 dag
jajko 1 sztuki
cebula biała 1/4 sztuki
kalafior 100 g
papryka czerwona 1/2 sztuki
ogórek zielony 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyzki
ketchup pikantny 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat do smaku
przyprawa do gyrosa do smaku
słonecznik łuskany 4 ziarenka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna stonoga z pulpecików

Kroki postępowania

1
Mięso mielone włożyć do miski wbić jajko,dodać bułkę tartą,doprawić do smaku przyprawą do gyrosa oraz solą i kolorowym pierzem,wlać łyżkę ketchupu,dodać posiekaną drobniutko cebulkę i wyrobić masę mięsną.
Krok 1 - Wiosenna stonoga z pulpecików foto
2
Kalafior blanszować 5 minut odcedzić-zostawić kilka malutkich różyczek do dekoracji,zimny pokroić razem z wydrążoną z nasion papryką-z końca paprykę odkroić zostawić do zakończenia stonogi.Wymieszać ze sobą oba warzywa.
Krok 2 - Wiosenna stonoga z pulpecików foto
3
Masę mięsną nabierać zwilżoną wodą dłonią w środek wsadzić po trochu warzywnej masy i formować delikatnie owalne kulki wielkości orzecha włoskiego.
Krok 3 - Wiosenna stonoga z pulpecików foto
4
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki ze wszystkich stron.
Krok 4 - Wiosenna stonoga z pulpecików foto
5
Wyciągamy z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ogórka myjemy kroimy na grubsze plastry.
Krok 5 - Wiosenna stonoga z pulpecików foto
6
Na szpadki od szaszłyków nabijamy koniec czyli pozostawioną paprykę następnie nabijamy na przemian pulpety z warzywami i plastry ogórka tak aż do skończenia.Ułożyć stonogi na talerzu ,z pokrojonego ogórka na paski zrobić nóżki z papryki nosek i dziobek,na grzbiecie ułożyć maleńkie różyczki kalafiora a oczka z ziarenek słonecznika. Smacznego!
Krok 6 - Wiosenna stonoga z pulpecików foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 28.04.2014 23:47
pokusa mniam mniam
berys18 27.04.2014 19:58
świetnie wygląda
Aannkaa82 27.04.2014 19:32
Bardzo apetyczna ta stonoga :)
Ilona_eS 27.04.2014 19:11
ciekawie podana, dla niejadka w sam raz..:)
idealme 27.04.2014 18:56
coś ciekawego :)
dwa pokoje z kuchnią 27.04.2014 18:20
super opcja dla dzieci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak