Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśniowa frużelina

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czereśnie 1,2 kg
sok z limetki 1 sztuka
ocet balsamiczny 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
woda zimna 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśniowa frużelina

Czereśnie dokładnie myjemy i drylujemy. Wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy 10 minut. Dodajemy sok z limonki, ocet balsamiczny i 1/2 łyżeczki przyprawy do kawy i deserów.

Gotujemy kolejne 5 minut. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę cukru, ale kupno dojrzałych i słodkich czereśni zagwarantuje nam, że nie będzie to konieczne.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy dokładnie z zimną wodą. Dodajemy do gorących czereśni. Dokładnie mieszamy do ponownego zagotowania.

Gorącą frużelinę przekładamy do czystych słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Pozostawiamy do ostudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 05.06.2016 21:33
nie wpadłam na pomysł czereśniowej frużeliny. Kradnę :-)
Wiktoria29 27.04.2014 10:25
uwielbiam wszystko co wiśniowe, ta frużelina musi być boska
kloruś 27.04.2014 09:51
ja robię wiśniową i kocham ją miłością ogromną :) czereśnie są przepyszne więc czereśniowa zapewne tez jest pyszna.
Mniam 27.04.2014 08:36
Wspaniały dodatek do ciast i deserów. Czereśniowej w zasadzie to jeszcze nie jadłam, ale musi być bardzo smaczna.
Barbara13 26.04.2014 22:53
Wiśniowa mniammm uwielbiam taką :)
Beata999 26.04.2014 22:15
Uwielbiam frużelinę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak