Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka faszerowane opieńkami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 szt
grzyby leśne 1 szklanka
cebula biała 1/2 szt
czosnek 1-2 ząbki
szynka konserwowa 5-6 plasterków
śmietana 18 proc 2 łyżki
musztarda 1-2 łyżki
pietruszka zielona 1-2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
papryka czerwona 1/3 szt

Porada

W przepisie chodzi o grzyby marynowane, ja użyłam opieniek.

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka faszerowane opieńkami

Kroki postępowania

1
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Przekroić na połowy i wyjąć żółtka. Białka ułożyć na półmisku. Szynkę i grzyby pokroić w drobną kostkę. cebulę i czosnek drobniutko posiekać. Zółtka rozgnieść widelcem.
Krok 1 - Jajka faszerowane opieńkami foto
2
Do rozgniecionych żółtek dodać pokrojone składniki: cebulę, czosnek, grzyby i szynkę. Dodać musztardę i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Jajka faszerowane opieńkami foto
3
Nadziewać jajka wkładając farsz w miejsce zółtek. Paprykę pokroić w drobną kostkę i posypać jajka.
Krok 3 - Jajka faszerowane opieńkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak