Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka wielkanocna z orzecami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drodże, 4 dag
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 10 dag
orzechy włoskie
woda 1 łyżka
rum 1 łyżka
cukier puder 20 dag
sok z cytryny 2 łyżki
masło pół łyżeczi
czekolada pół
jajko 6

Przepis i sposób przygotowania na: Babka wielkanocna z orzecami

Oddzielamy białka od żółtek, żółtka ucieramy z cukrem na puszystą pianę dodajemy sok z cytryny do utartej masy.Białka ubijamy i dodajemy do masy utartej,mieszając dodajemy przesianą mąkę .Dodajemy orzechy ,ilość dowolna ,musimy tylko zostawić do posypania na końcu.Formę wykładamy papierem do pieczenia ,piekarnik nagrzewamy do 190 st i pieczemy 40 minut .Kiedy ciasto nabierze złotego koloru wyciągamy je z piekarnika i formy .Następnie podgrzewamy rum i wodę potem ucieramy z cukrem pudrem oraz z sokiem z cytryny.Lukier gotowy .Polewamy lukrem ,następnie rozpuszczoną czekoladą a na końcu sypiemy orzechy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 27.06.2017 22:01
dobra babka :)
anulka69 11.03.2017 09:33
ale baba :)
Ela15 31.08.2016 10:50
fajna babka
Patrycja33 08.08.2016 13:30
super przepis zabieram go ze soba:-) wyprobuje
erym 20.05.2014 21:51
wyglada oblednie
Iwusia 15.05.2014 22:11
bardzo fajna babeczka
Bernadeta1 15.05.2014 13:40
wygląda bardzo smacznie
adelajda 13.05.2014 12:47
wygląda apetycznie :))
Kejti 04.05.2014 12:45
Fajna babka :-)
gosia56 03.05.2014 10:18
Super babka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak