Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki koperkowo-czosnkowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
cukier 2 łyżki
drożdże suche 1 op
sól 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
koperek 1 łyżeczka
śmietana 30% 1 szklanka
woda 1/4 szklanki
masło 2 łyżki
jajko 1 sztuka

Porada

Użyłam śmietany 30% ale równie dobrze sprawdzi się 18%.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki koperkowo-czosnkowe

Kroki postępowania

1
Masło,śmietanę i wodę włożyć do rondelka i podgrzewać aż masło się rozpuści ( nie gotować! )Odstawić by wystygło do temperatury pokojowej.a następnie dodać do reszty składników.Zagnieść elastyczne ciasto ,wazie potrzeby podsypując mąką ale nie za dużo.Odstawić by podwoiło objętość.
Krok 1 - Bułeczki koperkowo-czosnkowe foto
2
Gdy wyrośnie zagniatam jeszcze raz i dzielę na 14 części.Z każdego kawałka formuję bułeczkę kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nacinam ostrym nożem na krzyż . Zostawiam w ciepłym miejscu żeby trochę podrosły.
Krok 2 - Bułeczki koperkowo-czosnkowe foto
3
Przed włożeniem do piekarnika smaruję wodą.Piekę w 180 C przez ok 10 min az ładnie się zarumienią.
Krok 3 - Bułeczki koperkowo-czosnkowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Christopher 26.04.2014 21:52
Lubię domowe pieczywo.Chleb pieczemy w domu i bułeczki od czasu do czasu też.Wypróbuję przepis,bo masz dobre wypieki.
barbara11561 26.04.2014 20:51
domowe najlepsze:)
Krzysztof15 26.04.2014 16:03
super bułeczki
Jadwiga/Jaga85 26.04.2014 14:33
uwielbiam takie domowe pieczywo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak