Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb tostowy

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450g typ650
woda 280 g
drożdże 10 g
cukier 1 lyzeczka
melasa 1 lyzeczka
sól 1 łyzeczka
masło 1 czubata lyzka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb tostowy

Kroki postępowania

1
Do misy robota wrzucić mąkę i sól. Do kubka wlać ciepłą wodę, dodać drożdże, cukier i melasę i mieszać do rozpuszczenia. Wlać do mąki z solą, dodać rozpuszczone masło.
Krok 1 - Chleb tostowy foto
2

Mieszać na drugiej prędkości 2-3 minuty, następnie na trzeciej prędkości zagniatać jeszcze 3 minuty.
Krok 2 - Chleb tostowy foto
3
Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione, miskę przykryć ściereczką i postawić w ciepłe miejsce na 2godziny (postawiłam przy kaloryferze).
Krok 3 - Chleb tostowy foto
4
Gdy ciasto wyrośnie, należy je odgazować, uformować podłużny bochenek
Krok 4 - Chleb tostowy foto
5
i przełożyć do keksówki (o długości 30cm), wygładzić mokrą dłonią, przykryć formę ściereczką i odstawić do napuszenia aż po brzegi formy (przy grzejniku trwało to 30 minut).
Krok 5 - Chleb tostowy foto
6

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 40 minut. Wystudzić na kratce i pokroić na kromki. Pierwszego dnia chleb jest przepyszny na świeżo, w kolejne idealny do użycia na tosty
Krok 6 - Chleb tostowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 15.05.2014 19:49
Pyszny chlebek :)
anemon 07.05.2014 07:44
Pyszny pomysł na śniadanie.
Malinka 03.05.2014 20:53
Bardzo przydatny przepis, dzięki :)
migotka28 26.04.2014 22:08
takiego przepisu potrzebowałam:)
Laila2786 26.04.2014 13:13
taki chlebuś z masełkiem to jest to
Beatris 26.04.2014 10:09
Oj tak, pyszny chlebuś:)
ben-ka 26.04.2014 09:53
Nie ma to jak swojski wypiek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak