Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tygrysek

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 3 szklanki
masło lub margaryna 1 kostka
cukier puder 3/4 szklanki
śmietana 18 proc 2 łyżki
żółtko jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa makowa

mak 200 gram sparzonego i zmielonego
masło 1 łyżka
jajko 1 sztuka
miód płynny 2 łyżki
bakalie
aromat migdałowy do smaku

Masa budyniowa

mleko 3,2% 1/2 litra
masło 250 gram
budyń śmietankowy 2 opakowania
cukier puder 1/2 szklanki
sok z cytryny 1 sztuka

Rolada biszkoptowa

jajko 3 sztuki
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki

Dodatki

galaretka cytrynowa 3 sztuki
marmolada 5 łyżek
powidła 1 słoik
brzoskwinie w puszce 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tygrysek

Kroki postępowania

1
Składniki kruchego ciasta posiekam i zagniatam, ciasto dzielę na dwie części. Jedną rozwałkowuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję powidłami i odstawiam.
Krok 1 - Tygrysek foto
2
Masa makowa- masło roztapiam, dodaję resztę składników i podsmażam. Odstawiam by masa przestygła.
Rozwałkowuje drugi kawałek ciasta, wycinam krążki, na każdy nakładam masę makową
Krok 2 - Tygrysek foto
3
i zlepiam pierożki.
Pierogi układam na cieście posmarowanym powidłami. Piekarnik nagrzewam do 200'C i piekę ciasto 15-20 minut. Upieczone odstawiam.
Krok 3 - Tygrysek foto
4
Rolada biszkoptowa- Białka ubijam na sztywno dodając po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam dodaję porcjami do masy, wymieszam i piekę w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 20-25 minut w temperaturze 180'C. Upieczone od razu zwijam i odstawiam by ciasto przestygło.
Krok 4 - Tygrysek foto
5
Masa budyniowa- Na mleku gotuje budyń, studzę. masło ucieram z cukrem na pianę dodając porcjami zimny budyń. Dla przełamania słodyczy masy dodaję sok z cytryny lub limonki.
Gotową masę wykładam na ciasto z pierożkami.
Krok 5 - Tygrysek foto
6
Roladę rozwijam delikatnie zdejmując papier, smaruję marmoladą,
Krok 6 - Tygrysek foto
7
ponownie zwijam i kroję w plastry. Plastry rolady układam na masie budyniowej, pomiędzy przestrzenie układam kawałki brzoskwiń.
Krok 7 - Tygrysek foto
8
Wszystkie galaretki rozpuszczam w trzech szklankach wrzątku i tężejącą polewam wierzch ciasta. Całość odstawiam do całkowitego stężenia.
Krok 8 - Tygrysek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 26.04.2014 08:38
Zapomniałam napisać, że do ciasta kruchego należy dodać 1/3 łyżeczki amoniaku, którego nie ma na liście składników
Wiesława1 26.04.2014 07:57
Świetne to ciacho
Michał2 25.04.2014 21:27
ciekawe ciasto, smacznie!
Aannkaa82 25.04.2014 20:39
Świetnie wygląda
Ankha 25.04.2014 20:15
Wow, efektowne ciasto, świetnie wygląda w przekroju
Kejti 25.04.2014 19:08
Super ciacho,chętnie bym skosztowała :-)
adelajda 25.04.2014 18:59
smaczne ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak