Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Spaghetti carbonara

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędlina wędzona 8 plastrów
boczek wędzony 40 dag
śmietana 30% 330 ml
jajko 4 szt
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
makaron spaghetti 500 g
ser żółty 20 dag
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Spaghetti carbonara

Kroki postępowania

1
Wędlinę, u mnie wystąpił baleron kroję w kostkę.
Krok 1 - Spaghetti carbonara foto
2
Wędlinę i pokrojony w kostkę boczek przekładam na patelnię i smażę na maśle.
Krok 2 - Spaghetti carbonara foto
3
Gdy na patelni nam się smaży boczek, robimy sos.
Do naczynia wlewamy słodka śmietankę, solimy ja i pieprzymy.
Krok 3 - Spaghetti carbonara foto
4
Do śmietany dodajemy starty żółty ser, część sera pozostawiamy do posypania już gotowej potrawy.
Krok 4 - Spaghetti carbonara foto
5
Do masy na sos wbijamy jajka i całość miksuje za pomocą blendera, do uzyskania gładkiej masy.
Krok 5 - Spaghetti carbonara foto
6
Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie na al dente, po ugotowaniu nie przepłukujemy go zimną wodą.
Krok 6 - Spaghetti carbonara foto
7
Do usmażonego boczku dodaję gorący makaron, dokładnie mieszam.
Krok 7 - Spaghetti carbonara foto
8
Na koniec wlewamy sos, zmniejszamy ogień i gotujemy ,ciągle mieszając, sos powinien odpowiednio zgęstnieć, lecz należy uważać aby zbyt długo nie gotować, ponieważ jajka mogą się ściąć, na koniec każdą porcje posypujemy serem.
Krok 8 - Spaghetti carbonara foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.04.2014 17:54
szybki i smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak