Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 40 g
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 3 szt
cukier 120 g
masło 60 g
sól 0,5 łyżeczki
esencja waniliowa
jajko 1 do smarowania
masa makowa

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa

Kroki postępowania

1
drożdze rozetrzeć z łyżka cukru, 2 łyzkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Strucla makowa foto
2
mąkę przesiać do głębokiej miski, wymieszać z solą. Żółtka utrzeć zcukrem na puszysty krem. Masło stopić podgrzewając razem z pozostałym mlekiem
Krok 2 - Strucla makowa foto
3
Wyrosniętyn rozczyn przełożyć do miski z mąką. Dodać utarte żółtka, ekstrakt waniliowy i wymieszać. Wyrabiając powoli ciasto , dodawać ciepłe mleko ze stopionym masłem. Wyrabiać aż ciasto zrobisię gladkie oraz pulchne. Uformować kule i pozostawić w misce do wyrosnięcia. Opruszyc mąka.
Krok 3 - Strucla makowa foto
4
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt
Krok 4 - Strucla makowa foto
5
Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta. Posmarowaćciasto roztrzepanym iałkiem i nałożyć masę makową. Należy zostawić ok 2 cm po brzegach i zawinąć ciasto w rulon. Podwinąc brzegi do srodka by zamknąć struclę.
Krok 5 - Strucla makowa foto
6
Uformowane makowce przełożyć na dużą blachę lub w keksówki, wyłożone uprzednio papierem do pieczenia.
Krok 6 - Strucla makowa foto
7
Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika, piec w temp 170*C i piec ok 40-50 min. ażpatyczek którym sprawdzimy stan ciasta będzie suchy.
Krok 7 - Strucla makowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 24.04.2014 16:55
napewno pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak