Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karmelizowana marchewka z cebulą

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

marchewki 3 sztuki
cebula 1 sztuka
miód 2 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
przyprawa uniwersalna do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Karmelizowana marchewka z cebulą

Kroki postępowania

1
Marchewki obrać, pokroić w półplasterki.
Krok 1 - Karmelizowana marchewka z cebulą foto
2
Do małego garnka wlać miód i ocet balsamiczny, wymieszać. Podgrzewać, cały czas mieszając, aż płyn zredukuje się o ok. połowę.
Krok 2 - Karmelizowana marchewka z cebulą foto
3
Do karmelu z miodu i octu wrzucić marchewkę. Smażyć ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Krok 3 - Karmelizowana marchewka z cebulą foto
4
Jak prawie cały płyn odparuje, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć dalej razem, aż cebula się zeszkli.
Krok 4 - Karmelizowana marchewka z cebulą foto
5
Wlać 1/3 szklanki wody, dodać trochę przyprawy uniwersalnej. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości warzyw, aż cały płyn odparuje. Zamieszać od czasu do czasu. Podawać jako dodatek do obiadu.
Krok 5 - Karmelizowana marchewka z cebulą foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 24.04.2014 15:41
wygląda obłędnie, nawet niejadek by sie skusił

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak