Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietanowo-truskawkowy

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt biały

jajko 3 szt.
mąka 150 gram
cukier 150 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 1 łyżka

biszkopt ciemny

jajko 3 szt.
mąka tortowa 150 gram
cukier 150 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki
woda 1 łyżka

masa

śmietana 30% 1/2 litra
truskawki 500 gram
galaretka truskawkowa 2 szt.

dekoracja

śmietana 30% 1/2 litra
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 2 łyżki
fix do śmietany 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort śmietanowo-truskawkowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt jasny:
Tortownicę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Następnie dodać żółtka, dokładnie wymieszać , cukier , kolejno mąkę , proszek do pieczenia i wodę. Dobrze wymieszane ciasto wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę. Piec w piekarniku około 20- 25 minut.
Biszkopt ciemny:
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Następnie dodać żółtka, dokładnie wymieszać , cukier , kolejno mąkę , proszek do pieczenia i wodę na końcu dodać kakao. Dobrze wymieszane ciasto wylać na wcześniej przygotowaną tortownicę. Piec w piekarniku około 20- 25 minut.
Ciasta zostawić do wystygnięcia.
Następnie każde z placków przeciąć na połowę, tak by powstały cztery płaty. Dodatkowo w każdym płacie wycięłam takich samych rozmiarów koło , użyłam do tego talerzyka i noża. następnie już przy nakładaniu masy powymieniałam koła tak by jasne trafiło do ciemnego i odwrotnie.
Krok 1 - Tort śmietanowo-truskawkowy foto
2
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.
Na przemian w tortownicy układać krążki płaty biszkoptu i przekładać masą.
Następnie ciasto zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia na jakieś 30 minut.
3
Wyjąć ciasto z tortownicy najlepiej w taki sposób jak pokazany na zdjęciu, a następnie zdjąć folię.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem fixu, cukru i cukru wanilinowego.Następnie udekorować tort.
Krok 3 - Tort śmietanowo-truskawkowy foto
4
O to moja propozycja dekoracji tortu.
Krok 4 - Tort śmietanowo-truskawkowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 26.04.2014 18:49
wspaniała dekoracja
iziona 25.04.2014 07:41
Przepiękny tort
Smaczna_B 24.04.2014 16:12
przy takim torcie trzeba się sporo napracować , wyszedł wspaniały!
Wiktoria29 24.04.2014 15:45
piękna dekoracja, dużo pracy wymagała, gratulacje
dwa pokoje z kuchnią 24.04.2014 12:45
cudowna dekoracja- bardzo fajny przepis!
Czyki 24.04.2014 12:01
Jaki wspaniały tort, poproszę o kawałeczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak