Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 1,5 l
ocet 1 łyżka
kiełbasa zwyczajna 3 szt
żeberka wieprzowe wędzone 30 dag
boczek wędzony pół kg
ziele angielskie 4 kulki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
Czosnek suszony Prymat 2 łyżki
szynka parzona 30 dag
śmietana 18 proc 200 ml
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kroki postępowania

1
Szynkę, żeberka wędzone i boczek umieszczamy w garnku i zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe. Wywar gotujemy ponad 1,5 godziny na małym ogniu.
Krok 1 - Żurek foto
2
Po ugotowaniu mięsa, niektóre elementy obieramy z kości, chrząstek i kroimy w kawałki.
Krok 2 - Żurek foto
3
Do bazy na żurek wlewamy zakwas żytni, dodajemy czosnek, pieprz, sól i ocet. Wrzucamy pokrojone w kawałki kiełbasy i nadal gotujemy.
Krok 3 - Żurek foto
4
Żurek doprawiamy majerankiem i zabielamy śmietaną.
Podajemy z ziemniakami , jajkami.
Krok 4 - Żurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 23.04.2014 22:26
Lubię żurek :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak