Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
ROZCZYN :
Mleko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.
CIASTO :
Przesiewamy mąkę z solą do miski.
Dodajemy posiekane zimne masło.
Rozcieramy rękami tworząc bardzo drobniutki piasek.
Dodajemy przygotowany rozczyn i roztrzepane żółtko.
Wszystko razem dokładnie zagniatamy i wyrabiamy przez kilka minut.
Odstawiamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
FARSZ:
Cebulkę drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju.
Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki , solimy i dusimy do miękkości.
Doprawiamy do smaku.
CAŁOŚĆ:
Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ulubioną grubość ( ja wolę grubsze ).
Rozsmarowujemy grzybowy farsz po całości.
Zwijamy roladę ( zwijamy zaczynając od węższego boku ).
Kroimy na 6-8 plastrów.
Każdy lekko zgniatamy na ukos.
Układamy na blasze , smarujemy odrobiną mleka.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut.
Smacznego!