Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ROZCZYN

drożdże 15 g
cukier 10 g
mąka pszenna 25 g
mleko 75 ml

CIASTO

mąka pszenna 180 g
sól do smaku 1 szczypta
masło 50 g
żółtko jajek 1 szt

FARSZ

pieczarki 400 g
cebula 2 szt
olej do smażenia 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami


SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

ROZCZYN :

Mleko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce.

CIASTO :

Przesiewamy mąkę z solą do miski.

Dodajemy posiekane zimne masło.

Rozcieramy rękami tworząc bardzo drobniutki piasek.

Dodajemy przygotowany rozczyn i roztrzepane żółtko.

Wszystko razem dokładnie zagniatamy i wyrabiamy przez kilka minut.

Odstawiamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.


FARSZ:

Cebulkę drobno siekamy , podsmażamy na odrobinie oleju.

Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki , solimy i dusimy do miękkości.

Doprawiamy do smaku.

CAŁOŚĆ:

Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ulubioną grubość ( ja wolę grubsze ).

Rozsmarowujemy grzybowy farsz po całości.

Zwijamy roladę ( zwijamy zaczynając od węższego boku ).

Kroimy na 6-8 plastrów.

Każdy lekko zgniatamy na ukos.

Układamy na blasze , smarujemy odrobiną mleka.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 24.04.2014 06:38
zapowiada się pysznie
norweska20 24.04.2014 00:09
pyszności takie ślimaczki
Kuchenka 23.04.2014 23:18
rewelacja !!!
Jusiaa 23.04.2014 20:16
Smaczne :)
Czyki 23.04.2014 20:11
Cudownie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak