Chleb z dużymi dziurami

Chleb z dużymi dziurami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    540 g semolina
  • zakwas do chleba

    100 g pszenny
  • woda

    340 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Chleb z dużymi dziurami
Wieczorem: zakwas wymieszać z 60 ml wody i 120 g mąki, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc;
Krok 2 - Chleb z dużymi dziurami
Rano: do zaczynu dodać ponownie 120 g mąki i 60 ml wody, wymieszac i odstawić na 3 h;
Krok 3 - Chleb z dużymi dziurami
Po tym czasie dodać miód, wodę (220 ml) i rozpuścić całość mieszając.
Krok 4 - Chleb z dużymi dziurami
Następnie dodać resztę mąki i zacząć wyrabianie;
Krok 5 - Chleb z dużymi dziurami
Wyrabiać aż ciasto bedzie gładkie i powstanie gluten. CIasto o wysokiej hydracji jest bardzo luźne dlatego wyrabiać w naczyniu; W połowie wyrabiania dodać sól;
Krok 6 - Chleb z dużymi dziurami
Po tym czasie wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i zagniatając do srodka utworzyć kule z ciasta;
Krok 7 - Chleb z dużymi dziurami
Miskę pokryć ściereczką, obsypać ściereczke obficie mąką, włożyć do środka ciasto chlebowe i odłożyć do następnego dnia do lodówki (przykryć folią spożywczą);
Krok 8 - Chleb z dużymi dziurami
Na następny dzień wyjąć ciasto z lodówki i pozostawic w temp. pokojowej 4 h; Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 240; Sciereczke z ciastem wyjąc, i bardzo delikatnie pomagając sobie ściereczką uformować rulonik (ruchem jak na strudel ), nie zgniatac ciasta, tylko delikatnie uformować rulonik by nie zniszczyc dziur które powstały podczas wyrastania w lodówce
Krok 9 - Chleb z dużymi dziurami
Zsunąć ze sciereczki na papier do pieczenia. Zrobic kilka nacięć na wierzchu, i włożyć od razu do piekarnika. Tuz przed włozeniem chlebka naparować piekarnik wrzucając na dno kilka kostek lodu. Piec 10 minut w 240 stopniach, następnie 10 w 220 i 20min w 200 stopniach. Studzic na kratce. Smacznego!
IwonaDD
Ciasto o wysokiej hydracji , jest lużne i lepkie dlatego bardzo ważne jest obfite obsypanie mąką ściereczki w ktorej leżakuje w lodówce, a która potem słuzy również do formowania podłuznego kształtu bochenka;

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

paula191919

29.09.2014 17:30
Bardzo fajniutki przepis :D

Kolorowa

07.08.2014 21:41
ekstra wygląda !

Ela15

10.07.2014 12:35
pyszny chlebek

ana00

04.07.2014 22:35
rzeczywiście duże dziury hehe :) smakowicie wygląda :)

kate.500

21.06.2014 21:30
wyglada bardziej apetycznie niz taki ze sklepu

Kulinarna Ja

16.06.2014 11:53
Nie ma nic lepszego od domowego chleba!

Pietruszka

29.05.2014 11:44
wygląda bardzo apetycznie

Ola1young

29.05.2014 10:18
na pewno smaczny chlebek

Joanna83

29.04.2014 08:48
Wilgotny miąższ,chrupiąca skórka...chleb jak chleb,ale najsmaczniejsze to są właśnie te dziury ;)

mariel78

28.04.2014 21:48
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat