Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z opieńkami na zimę

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby świeże opieńki 1 kg
cebula 4 szt
marchewka 4 sz
papryka czerwona 2 szt
olej 50 ml
ocet 100 ml
Ziele angielskie całe Prymat 6 kulek
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
sól do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
cukier 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z opieńkami na zimę

Kroki postępowania

1
Opieńki dokładnie myjemy, odsączamy z nadmiaru wody, a następnie gotujemy 5 min. w osolonym wrzątku i odcedzamy
Krok 1 - Sałatka z opieńkami na zimę foto
2
Marchewki i cebule należy obrać i pokroić w plasterki, umytą paprykę kroimy w paseczki, wszystko przekładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy.W trakcie wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie. olej, wsypujemy cukier, sól, pieprz i ocet. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Sałatka z opieńkami na zimę foto
3
Gdy warzywa puszczą soki, wrzucamy do sałatki wcześniej obgotowane grzyby. Gotujemy na małym palniku, aż sałatka będzie już miękka. Dodać koncentrat pomidorowy.
Krok 3 - Sałatka z opieńkami na zimę foto
4
Gotową i jeszcze gorącą sałatkę przekładamy do słoiczków, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy ok. 10 minut.
Krok 4 - Sałatka z opieńkami na zimę foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak