Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z morelami

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1,5 kg
jajko 1 szt
morele 20 szt
mąka pół kg
masło 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyzki
cukier kryształ do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z morelami

Ziemniaki ugotowane mielimy lub przeciskamy przez praskę, do gładkiej masy ziemniaczanej dodajemy jajko i mąkę, całość mieszamy i wyrabiamy ciasto. Morele dokładnie myjemy i pozbywamy pestek.
Z ciasta na knedle formujemy średnie kuleczki, z których robimy placki, podsypujemy mąką, a na środek wkładamy morelę, całość zalepiamy i tworzymy knedlik. Tak wszystkie przygotowane knedle gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut do wypłynięcia. Masło topimy na patelni , po czym mieszamy je z bułką tartą, knedle polewamy masłem i posypujemy cukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gracer 23.04.2014 16:04
musza być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak