Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczona łopatka

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa 60 dkg

Marynata

czosnek 5 ząbków
Stek z grilla Prymat 2 łyżeczki
przyprawy 3 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
sos 3 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
olej 5 łyżeczek
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczona łopatka

Kroki postępowania

1
* Użyłam 3 łyżeczek przyprawy do mięs (wpisałam "przyprawy") i 3 łyżeczek sosu teriyaki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miski. Dodać do niego musztardę, sos teriyaki, zioła, wszystkie przyprawy i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Pieczona łopatka foto
2
Mięso umyć, osuszyć, włożyć do marynaty. Wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Mięso w marynacie odłożyć na kilkanaście godzin do lodówki.
Krok 2 - Pieczona łopatka foto
3
Po tym czasie zamarynowane mięso przełożyć do torebki do pieczenia razem z marynatą, w której się marynowało.
Krok 3 - Pieczona łopatka foto
4
Torebkę z mięsem zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 4 - Pieczona łopatka foto
5
Mięso piec w 160 stopniach przez ok. 80 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z woreczka do naczynia i piec dalej w tej samej temperaturze po 20 minut z obu stron. Upieczoną łopatkę podzielić na porcje.
Krok 5 - Pieczona łopatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 24.04.2014 08:15
ale apetycznie wygląda
Christopher 23.04.2014 23:32
Pyszna łopatka,coś dla mnie.
norweska20 23.04.2014 22:33
taki obiad to sama rozkosz
Lidzia 23.04.2014 18:05
Ślinka cieknie.
Lis 23.04.2014 14:45
Pysznie wygląda ta łopatka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak