Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony rolowany

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 1,2 kg
sól do smaku
czosnek ząbki 4
Majeranek suszony Prymat
Owoc jałowca cały Prymat kilka ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony rolowany

Kroki postępowania

1
Boczek umyć, osuszyć. Czosnek obrać, rozgnieść, rozetrzeć z solą i tym natrzeć mięso.
Krok 1 - Boczek pieczony rolowany foto
2
Całość posypać majerankiem.
Krok 2 - Boczek pieczony rolowany foto
3
Zwinąć w roladę od dłuższego boku. Związać sznurkiem. Zawinąć w lnianą ściereczkę i włożyć do lodówki na trzy dni.
Krok 3 - Boczek pieczony rolowany foto
4
Następnie ułożyć boczek w blaszce (lub rękawie do pieczenia). Delikatnie podlać wodą, wrzucić kilka ziaren jałowca i piec w 180 stopniach przez ok. godzinę.
Krok 4 - Boczek pieczony rolowany foto
5
Wystudzić. Pokroić w plastry.
Krok 5 - Boczek pieczony rolowany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

stokrotka 22.04.2014 22:44
pyszne mięso!
Megg 22.04.2014 21:05
pyszności!!! :-)
Gracer 22.04.2014 19:34
takie mięsko to ja lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak