Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche z porem i kabanosem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 200 g
sól 1 szczypta
masło 100 g
woda zimna 2 łyżeczki

nadzienie

por 1 szt
kabanos 100 g
masło klarowane 1 łyżka
śmietana słodka 150 ml
jajko 4 szt
ząbki czosnku 2 szt
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z porem i kabanosem

Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. W ten sposób przenosimy do natłuszczonej formy. Odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 200 stopniach C przez 15 minut.
Por pokrojony w plasterki podsmażamy na maśle klarowanym aż zmięknie. Kabanosy kroimy w drobne kawałki. Na podpieczony spód wykładamy por i kabanosy. Całość zalewamy masą jajeczną przygotowaną z jajek, śmietanki, przeciśniętego czosnku, soli i pieprzu.
Pieczemy w 180 stopniach C do ścięcia masy jajecznej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 22.04.2014 19:03
mmmm....pycha :)
Smaczna_B 22.04.2014 18:48
co za apetyczny widok...smakowite!
Konczi 22.04.2014 18:02
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak