Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosanki na kruchym spodzie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto kruche

mąka pszenna 300 g
cukier puder 150 g
masło 150 g
żółtko jajek 2 szt
jogurt naturalny 3 łyżki

masa kokosowa

wiórki kokosowe 200 g
masło 100 g
śmietanka 50 ml
cukier 3 łyżki

dodatkowo

dżem morelowy

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosanki na kruchym spodzie

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać z cukrem pudrem.
Dodać masło, posiekać.
Następnie dodać żółtka i jogurt(lub gęstą śmietanę).
Zagnieść ciasto
Schłodzić około 30minut
Krok 1 - Kokosanki na kruchym spodzie foto
2
Masło rozpuścić, dodać śmietankę, cukier i wiórki kokosowe.
Jeżeli masa będzie za gęsta dodać więcej śmietany.
Masę studzimy
Krok 2 - Kokosanki na kruchym spodzie foto
3
Ciasto wałkujemy i lekko nakłuwamy widelcem.
Całość smarujemy dżemem morelowym, niezbyt grubo.
Na dżem wykładamy masę kokosową
Krok 3 - Kokosanki na kruchym spodzie foto
4
Pieczemy 30 minut, na rumiany kolor, w temp około 180 st C
Studzimy, następnie kroimy.
Krok 4 - Kokosanki na kruchym spodzie foto
5
Można polać roztopioną czekoladą- są smaczniejsze.

SMACZNEGO!!!
Krok 5 - Kokosanki na kruchym spodzie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 22.04.2014 11:56
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak