Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka pomarańczowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
masło lub margaryna 200 gram
sok z pomarańczy 1 sztuki
skórka pomarańczowa 1 sztuka
jajko 4 sztuki

Lista składników

polewa czekoladowa 1 sztuka
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: babka pomarańczowa

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Następnie wlewamy roztopione masło i cały czas mieszając dodajemy sok pomarańczowy i skórkę. Ostawiamy ciasto na co najmniej pół godziny do lodówki.
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w 180 stopniach przez około 50 min.(najlepiej sprawdzić patyczkiem czy nie jest jeszcze mokre)
Ostudzoną babkę polewamy lukrem bądź czekoladą i posypujemy skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 14.05.2015 16:45
Śliczna babeczka :)
ben-ka 01.05.2015 16:01
Ładnie się prezentuje Twoja babeczka.
foczka-ks 22.04.2014 22:59
no pięknie wyglada
Kejti 22.04.2014 12:28
Super babeczka :-)
Edith85 22.04.2014 11:45
piękna babeczka ;)
Anna133 22.04.2014 09:54
uwielbiam takie babki
Ania84 22.04.2014 09:16
cudnie wygląda:) mam dość swoich ale chętnie bym spróbowała Twojej :)
PaniMISIOWA 22.04.2014 08:58
pięknie wygląda
2milutka 22.04.2014 07:43
Babeczka jak się patrzy
iziona 22.04.2014 06:54
Wyszła cudna :)
Milka100 21.04.2014 23:21
babka idealna dla mojej córki
Jadwiga/Jaga85 21.04.2014 21:41
IDEALNA!!!!!!!!!!!!!!!!
Kuchenka 21.04.2014 21:01
wygląda obłędnie
berys18 21.04.2014 20:14
piękna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak