Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dag
mleko 3,2% 2 szklanki
drożdże 7 dag
żółtko jajek 10 szt
cukier puder 15 dag
masło 15 dag
rodzynki 10 dag
rum biały 25 ml
konfitura 20 dag

Porada

Baba puchowa obok muślinowej, zwanej też petynetową należy do najsłynniejszych bab staropolskich. Swoją wykwintność zawdzięcza niezwykłej delikatnośc .Staropolski przepis urozmaiciłem dodatkiem mojej pomarańczowej konfitury.

Przepis i sposób przygotowania na: Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową.

Kroki postępowania

1
25 dag maki
Krok 1 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
2
sparzyć wrzącym mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było grudek. Przykryć i ochłodzić.
Krok 2 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
3
Dodać drożdże,
Krok 3 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
4
wymieszać, przykryć zaczyn i pozwolić mu wyrosnąć.
Krok 4 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
5
10 żółtek ubić z cukrem na pulchny krem.
Krok 5 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
6
Ubite żółtka i pozostawioną mąkę,25dag,dodać do zaczynu
Krok 6 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
7
i dobrze wyrobić.
Krok 7 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
8
Następnie dodać roztopione masło i mały kieliszek rumu oraz szczyptę soli.
Znowu ciasto dokładnie wyrobić.
Krok 8 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
9
Dodać rodzynki i wymieszać.
Krok 9 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
10
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, przykryć i odstawić, aby wyrosło..
Krok 10 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
11
Kiedy prawie całkowicie wypełni formę,
Krok 11 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
12
piec w temp.180stop.40-45min.
Krok 12 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
13
Zimną babę
Krok 13 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
14
przekroić w poprzek w dwóch miejscach i plastry
Krok 14 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
15
posmarować konfiturą pomarańczową.
Krok 15 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
16
Babkę złożyć
Krok 16 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
17
i polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Krok 17 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto
18
Polecam ten puszysty wypiek najwyższej rangi.
Krok 18 - Baba puchowa przekładana konfiturą pomarańczową. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 23.04.2014 10:39
Bardzo ładna.
iziona 22.04.2014 06:56
Piękna baba
Małgorzata9 21.04.2014 20:16
naprawdę puchowa
bazylka 21.04.2014 20:12
Pyszna baba.
Malinka 21.04.2014 16:45
Taka baba to dopiero musi smakować!!!
Renata9 21.04.2014 14:58
Ta Twoja baba puchowa jest super smaczna, mniam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak