Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek czekoladowo-bakaliowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kruchy spód

mąka pszenna 160 g
masło 100 g
cukier puder 60 g
kakao 20 g
jajko 1 sztuka
sól szczypta

Nadzienie

czekolada gorzka 2 sztuki
czekolada biała 2 sztuki
śliwki suszone 100 g
migdały siekane 200 g
śmietana 18 proc 100 ml
wiórki kokosowe do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek czekoladowo-bakaliowy

Kroki postępowania

1
Masło dobrze schłodzić w lodówce i potem wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić i zawinąć w folię i schłodzić w lodówce min. przez 30 minut.
Krok 1 - Mazurek czekoladowo-bakaliowy foto
2
Po upływie tego czasu ciastem wyłożyć okrągłą formę i piec w 180 - 190 stopni przez 20-30 minut. Po wyciągnięciu i wystudzeniu należy nakładać nadzienie.
Krok 2 - Mazurek czekoladowo-bakaliowy foto
3
Jako pierwszą warstwę nadzienia wykonać masę z czekolady białej rozpuszczonej ze śmietanką i wylanej na ciasto( należy zostawić parę łyżek tej masy). Posypać czekoladę siekanymi migdałami i brzeg mazurka obłożyć pokrojonymi śliwkami suszonymi, które z kolei należy polać pozostawioną częścią białej czekolady.
Krok 3 - Mazurek czekoladowo-bakaliowy foto
4
w kolejnym kroku rozpuścić gorzkie czekolady i rozłożyć na mazurku w kształcie okręgu. Na koniec udekorować jeszcze suszonymi śliwkami i posypać wiórkami kokosowymi.
Krok 4 - Mazurek czekoladowo-bakaliowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak