Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój żurek

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żurek 500 mililitrów
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarenka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
bulion warzywny 600 mililitrów
boczek wędzony 15 dkg
grzyby suszone 2 sztuki
ziemniaki 2 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
Chrzan śmietankowy Smak 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Mój żurek

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.
Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć.
Bulion warzywny zagotować, włożyć podsmażony boczek, pokrojone ziemniaki, grzyby suszone,
liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 25 minut.
Wlać żur dobrze wymieszany, doprawić majerankiem, czosnek przeciśniętym przez praskę,
dodać chrzan, sok z cytryny,ewentualnie cukier jeśli jest taka potrzeba.
Wszystko dokładnie wymieszać, zagotować 2 minutki mieszając.
Podawać z gotowanym jakiem i białą kiełbasą.
SMACZNEGO!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.04.2014 17:36
bardzo lubię żurek, smaczny
agnieszka214 21.04.2014 18:11
taki żurek jest smaczny
mysza75 21.04.2014 11:32
na Wielkanoc pierwsza klasa
fotoviderek 21.04.2014 08:50
Żurek dobra rzecz, pycha :)
Alex_M 20.04.2014 21:50
uwielbiam :) nie tylko na Wielkanoc ;)
Mniam 20.04.2014 19:53
Lubię żurek i u mnie na stole pojawia się dość często :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak