Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijańce z budyniem czekoladowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

mąka 400 g
jajko 1 szt
mleko 200 ml
cukier 3 łyżki
drożdże 25 g
masło 50 g
sól szczypta

Budyń

budyń 1 op czekoladowy
mleko 1,5 szkl
cukier 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zawijańce z budyniem czekoladowym

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w mleku z 1 łyżeczką mąki i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy na dużego naczynia, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Zawijańce z budyniem czekoladowym foto
2
Budyń wymieszany z cukrem gotujemy na mleku. Chwilę studzimy.
Krok 2 - Zawijańce z budyniem czekoladowym foto
3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Rozwałkowujemy je tworząc kwadrat. Ciasto smarujemy budyniem i zwijamy roladę.
Krok 3 - Zawijańce z budyniem czekoladowym foto
4
Następnie rulon kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni.
Krok 4 - Zawijańce z budyniem czekoladowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 20.04.2014 22:21
Pyszne ciasteczka;)
as28 20.04.2014 20:06
mniam mniam
Barbara/zuza22_85 20.04.2014 13:53
muszą smkovać
noninka77 20.04.2014 11:49
pyszne zawijańce :)
Krysia_S 20.04.2014 11:36
Bardzo ładne ciasteczka ;)
Krystyna32 20.04.2014 11:28
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak