Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z kaszą kuskus podane z kiełbaską i cebulką

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kluski

ziemniaki obrane 600 g
twaróg pótłusty 300 g
kasza kusus 50 g
jajko 2
olej 3 łyżki
mąka ziemniaczana 100 g

kiełbasa

kiełbasa 3 g
cebula
Papryka słodka mielona Prymat 3 łyżki
olej do smażenia
przegotowana woda 1/2 szklanki

Porada

Na talerze rozkładamy ugotowane kluski, nakładamy porcje kiełbaski i np. cebuszki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z kaszą kuskus podane z kiełbaską i cebulką

Kaszkę zalewamy gorącą wodą (wg przepisu na opakowaniu). Ziemniaki gotujemy do miękkości, osączamy i ubijamy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Do gorących dodajemy twaróg i kaszę i ponownie ubijamy. Następnie dodajemy jajka, olej i mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ręką na gładką masę. Na stolnicę oprószoną mąką dajemy porcje ciasta (przed każdym nałożeniem ciasta oprószamy ją mąką), formujemy wałek na średnicę około 2-3 cm, delikatnie spłaszczamy i nożem kroimy w skośne kawałki o szerokości około 2-3 cm. Gotowe wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę i gotujemy od momentu wypłynięcia klusek około 3 – 5 minut.

Cebulę i kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy osobno na rozgrzanym oleju. Następnie do usmażonej kiełbasy dodajemy również usmażoną cebulę i paprykę, dokładnie mieszamy i razem smażymy około 2-3 minuty. Dolewamy wodę i całość smażymy na małym ogniu około 3-5 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak