Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik waniliowy z chałwą

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki na spód na ciasta

mąka pszenna 30 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 10 dag
żółtko jajek 2 szt.
jajko 1 szt.
margaryna 10 dag
smalec 1 łyżka
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe

Składniki na serowiec

ser biały 1 kg
chałwa 20 dag
żółtko jajek 10 szt.
białko 8 szt.
grysik 2 łyżki
budyń waniliowy 2 łyżki
aromat waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 25 dag
cukier puder 1 1/2 szklanki
tłuszcz do formy
wiórki kokosowe

Składniki na polewę

cukier 1 szklanka
śmietana 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 szt.
czekolada 1/2 tabliczki
spirytus 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik waniliowy z chałwą

Kroki postępowania

1
Wykonanie ciasta na spód placka:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić ciasto, wyłożyć na dużą tortownicę wysmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami kokosowymi i odłożyć do lodówki.
Krok 1 - Sernik waniliowy z chałwą foto
2
Wykonanie sernika:
Ser zmielić , dodać grysik i odstawić. Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku.
Krok 2 - Sernik waniliowy z chałwą foto
3
Z białek ubić sztywną pianę , połączyć z serem, aromatem i lekko wymieszać.
Krok 3 - Sernik waniliowy z chałwą foto
4
Wylać masę serową na przygotowaną formę i powtykać kawałki chałwy . Piec około jednej godziny w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu ozdobić placek polewą.
Krok 4 - Sernik waniliowy z chałwą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

as28 19.04.2014 20:24
cudny serniczek
Agata3 19.04.2014 16:06
wyśmienity sernik :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak