Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka gotowana

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

jajko 7 sztuk
mąka tortowa 1 szklanki
cukier puder 3/4 szklanka
margaryna 250 g
skórka z cytryny 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyzeczki
mąka ziemniaczana 1 szklanki

lukier

cukier puder 1 i 1/4 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
białko 1 sztuka
barwnik spożywczy do ciast 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka gotowana

Kroki postępowania

1
Do miski wkładam pokrojoną margarynę, dodaję cukier puder i ucieram na gładką masę mikserem.
Krok 1 - Babka gotowana foto
2
Dodaję stopniowo po 1 żółtku i dalej ucieram.
Krok 2 - Babka gotowana foto
3
Po uzyskaniu gładkiej masy dodaję przesianą mąkę wrocławską i kartoflankę, oraz proszek do pieczenia i skórkę startą z cytryny.
Krok 3 - Babka gotowana foto
4
W osobnym naczyniu ubijam białka jaj na sztywną pianę. Do białek dodaję szczyptę soli. Ubitą pianę dodaję do ucieranego ciasta i delikatnie łącze.
Krok 4 - Babka gotowana foto
5
Formę do gotowania babki smaruję dokładnie tłuszczem , posypuję bułka tartą. Forma musi być dokładnie wysmarowana żeby babka ładnie po upieczeniu wyszła. Ciasto przekładam do formy, którą zamykam. Do dużego garnka wlewam zimną wodę i zagotowuję ją. Wkładam formę do garnka, poziom wody ma sięgać do wysokości ¾ formy. Od zagotowania się wody gotuje babkę godzinę. Formę dobrze jest obciążyć czymś ciężkim żeby nie pływała. Garnek przykrywam pokrywką.
Krok 5 - Babka gotowana foto
6
Po ugotowaniu wyjmuję babkę z formy.
Z cukru pudru, białka i soku z cytryny robię lukier. Miksuję go mikserem na puszysta masę. Dzielę na 4 części, dodaję barwniki i polewam babkę. Dekoruję kolorowymi jajkami.
Krok 6 - Babka gotowana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 24.01.2017 18:54
super wygląda
Klausia 22.01.2015 20:49
super baba :D
Seba 11.01.2015 10:02
super babeczka
Ada-Gaba 21.06.2014 08:15
piękna kolorowa i z pewnością smaczna baba
Seba 17.05.2014 08:58
bardzo dobra
monika141 20.04.2014 14:39
wygląda bardzo ładnie
agnieszka214 18.04.2014 18:35
miałam ochote ja wypróbowac
Olga_SK 18.04.2014 14:52
Ale baba! :)
adelajda 18.04.2014 14:19
Wygląda super :) Nigdy nie jadłam takiej babki chętnie spróbuję :)
everay 18.04.2014 11:13
ślicznie wygląda
Zdzisław 18.04.2014 10:28
smaczne słodkości
Alex_M 18.04.2014 09:31
nigdy takiej nie jadłam, chętnie bym spróbowała :) piękna jest :)
stokrotka 18.04.2014 08:43
piękna dekoracja
Czyki 18.04.2014 08:29
Cudowna taka babka:)
Pani Domu 18.04.2014 07:59
piękna, taka kolorowa
Krystyna32 18.04.2014 07:00
apetyczna babka
iziona 18.04.2014 06:47
Co za kolory na tej babeczce, wystroiłaś ją na te swieta :)
migotka28 17.04.2014 23:47
śliczna babeczka ja nie robiłam ani nie jadłam gotowanej
Kuchenka 17.04.2014 23:43
fajna ya kolorowa polewa- dodaje tylko urody całemu wypiekowi
Christopher 17.04.2014 23:20
Piękna babka.
Gabi44 17.04.2014 22:49
Taka babka to specjalność mojej Mamy.Niestety już" była".Była zawsze pyszna.
agnieszka131919 17.04.2014 22:41
świetna , na Wielkanoc zrobię
caralajna 17.04.2014 22:05
fajnie wygląda, bajkowo
barbara11561 17.04.2014 21:42
też ją bardzo lubię,ale chyba w tym roku sobie odpuszczę:)
kasienka23 17.04.2014 20:45
fajna babka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak