Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki sodowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 250 g
jajko 1 szt
smietana 18% 100 ml
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka
cukier 3 łyżki
sól 1 szczypta
olej 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki sodowe

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Wszystkie składniki wsypujemy do miski i szybko zagniatamy.
( Ciasto powinno mieć konsystencję nieco rzadszą niż ciasto na pierogi ).

Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm.

Kroimy na romby.

Smażymy na głębokim oleju po ok. minutce z każdej strony.

Osuszamy na papierowym ręczniku.

Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak